header1 header2 header3

Webshop

Log hier in om de webshop te bezoeken.Wachtwoord vergeten?
Klant worden?

Over Phalaenopsis

De phalaenopsis wordt vaak ook wel vlinderplant genoemd. Dit is niet voor niets, want de bloem van deze plant lijkt heel erg op een fladderende vlinder. Bovendien betekent de Griekse naam phalaenopsis: op een vlinder lijkend. Een orchidee is een plant die groeit in warme tropische gebieden. En omdat de Phalaenopsis een orchidee is, geldt dit ook voor deze plant. Je kunt ze vooral vinden in Zuidoost-Aziƫ, de Filippijnen en Australiƫ. Als je daar loopt vind je ze haast nooit op mooie zonnige plekken. Ze groeien namelijk graag in de schaduw van hoge bomen op vochtige plekken als hout, humus, dat is sterk luchtdoorlatende grond, of in rotsspleten, dichtbij waterbeekjes en rivieren.

Een phalaenopsis is dus een schaduwplant, en behoort tot de epifyten. Dit betekent dat het een plant is die groeit op andere planten of bomen. Je zou verwachten dat dit helemaal niet goed is voor die andere plant, maar de phalaenopsis is hem eigenlijk helemaal niet tot last. Ze onttrekt namelijk helemaal geen voedingsstoffen van die andere plant. Ze leeft juist van voedsel dat de vogels laten liggen op de boomstronk, en van het voedsel dat door het regenwater wordt meegenomen. Phalaenopsis heeft hierdoor gevoelige wortels. Dat is zowel de kracht als de zwakte van de plant. Ze heeft namelijk heel weinig voedsel nodig om te kunnen bloeien, maar op het moment dat de wortels teveel voedingsstoffen te verwerken krijgen, kunnen zij verbranden, verrotten of afsterven.

De phalaenopsis is een plant met heel dikke vlezige bladeren. Deze groeien aan de voet van de plant. Tussen de bladeren schieten na verloop van tijd stengels omhoog, waar later bovenin knoppen komen. Uit deze knoppen komen de prachtigste kleuren tevoorschijn. Een enkele bloem kan vaak 2 tot 4 maanden in haar volle glorie bloeien, voor zij eraf valt.