header1 header2 header3

Webshop

Log hier in om de webshop te bezoeken.Wachtwoord vergeten?
Klant worden?

Optimaal genieten

Zon en zonlicht

Een phalaenopsis is een schaduwplant. Deze plant groeit in de natuur altijd onder een bladerdek van andere planten of bomen. De phalaenopsis is dus niet gewend veel zonlicht op zijn bladeren te krijgen. Een logisch gevolg is dat de plant minder huidmondjes aanmaakt, en daardoor minder vocht kan afvoeren. Hoe minder vocht een plant kan afvoeren, hoe warmer de plant word. Als je de plant dus in de zon zou zetten is de kans heel groot dat het blad verbrand. Er verschijnen dan lichte /witte plekken op de bovenste bladeren. Om dit te voorkomen is het verstandig de plant dus niet in de volle zon te zetten. Zet de plant wel in het licht. Licht is namelijk één van de 3 essentiële bestanddelen die een phalaenopsis nodig heeft om te kunnen groeien en bloeien. De andere bestanddelen zijn zuurstof en water. Plaats daarom de plant in de winter op de zuidzijde van uw huiskamer en in de zomer op de noordzijde van uw huiskamer.

Water

Alle phalaenopsis planten hebben een doorzichtige pot. Dit is uniek en het heeft een groot voordeel. Je kunt namelijk erg goed bepalen of een plant water nodig heeft. Bij de meeste andere planten moet je met je vinger voelen om te bepalen hoeveel vocht de plant nog tot zijn beschikking heeft. Bij een phalaenopsis kun je dit zien. Je ziet dat de pot gevuld is met potgrond en wortels. De kleur van die wortels is bepalend. Wanneer de wortels grijs/wit zijn, heeft de plant snel vocht nodig. Wanneer de wortels groen zijn heeft de plant nog voldoende water tot zijn beschikking. Dit is een erg makkelijke methode. Een belangrijk weetje: Hoe meer bloemen de plant heeft, hoe sneller hij weer water nodig zal hebben. Je kunt nu zelf bekijken aan de hand van de wortels van de plant wanneer de plant weer water nodig heeft. Laat uw gootsteen vervolgens vollopen met ongeveer 5 tot 10 centimeter lauw water, en zet de plant er met binnenpot en al in. Laat ook bovenlangs wat lauw water de pot in stromen, zodat de plant de gelegenheid krijgt al zijn wortels vol te zuigen. Laat de plant hierna uitlekken en zet hem vervolgens weer terug in de sierpot. Nu kan hij er weer een paar dagen tegen aan. Voeg 1 keer per maand speciale orchideeën meststof toe aan het water. Dit is niet noodzakelijk, omdat de planten door ons worden afgeleverd met genoeg meststof in de potgrond. Heeft u de plant langer dan een half jaar/jaar staan, dan is het toevoegen van meststof wel belangrijk, om zo de plant beter te laten groeien en bloeien. Zorg dat de wortels van de plant in de sierpot niet constant in het water komen te staan.

  • Wit = Water
  • Groen = Oké

Consumptie

De plant is bestemd voor decoratie en niet voor consumptie.

Temperatuur

De phalaenopsis is een kamerplant. De ideale temperatuur voor de phalaenopsis is 20°C. Temperaturen boven de 25°C en onder de 15°C moeten daarom zoveel mogelijk worden vermeden.

Transport van de kas naar de winkel

Als je een Phalaenopsis in het donker neerzet zal hij meer vocht verliezen. De oorzaak hiervan is dat een phalaenopsis gewend is vooral in de nacht zijn huidmondjes wijd open te zetten. Dit houdt in dat tijdens het transport van de kas naar de winkel de huidmondjes langer open staan dan normaal. Het transport is namelijk meestal per vrachtwagen en in een vrachtwagen is het over het algemeen donker. Het is daarom er belangrijk het extra vochtverlies op tijd te compenseren door de plant goed van water te voorzien. Hetzelfde geldt voor de situatie als een phalaenopsis lang op een volle Deense kar blijft staan. De plant zal dit ook als donker ervaren, en daardoor meer vocht verliezen. Een phalaenopsis is gewend te leven tussen andere planten in het regenwoud. Hij is hier goed beschermt tegen wind en andere wisselende weersomstandigheden. Wanneer de planten in en uit een vrachtauto worden gereden, kan de plant te maken krijgen met grote temperatuurverschillen en extra luchtstromingen. Omdat de phalaenopsis niet gewend is aan deze sterk wisselende weersomstandigheden zal hij ook eerder gaan stressen. Hierdoor zal de plant meer vocht verliezen en daarbij is de kans groter dat hij een paar knoppen zal laten vallen. Dit geldt ook wanneer er geladen of gelost wordt in een ruimte waar het waait. Het is dus erg belangrijk om deze luchtstromingen zoveel mogelijk te vermijden, en de plant goed te beschermen.

Transport van de winkel naar huis

Zorg ervoor dat de planten tijdens transport zo min mogelijk te maken krijgen met temperatuurverschillen. Deze verschillende temperaturen hebben invloed op het verdampingssysteem van de plant. Hoe meer de temperatuur wisselt, hoe meer ook het verdampingssysteem wisselt. De phalaenopsis is een erg traag gewas, waardoor zijn reactievermogen ook niet snel is. Door teveel temperatuurschommelingen kan de plant dus gaan stressen. Dit wordt verdampingsstress genoemd. Hierdoor kan er een tekort van watertoevoer naar de nieuwe knoppen ontstaan, waardoor de knoppen dus zullen afsterven.

Tips

  • Wanneer u verschillende orchideeën in een grotere ompot bij elkaar wilt zetten zorg er dan voor dat elke plant apart uit die ompot gehaald kan worden om water te geven.
  • Controleer de kleur van de wortels regelmatig, want dit verlengt de levensduur van de Phalaenopsis.
  • In de winter wanneer het vriest daalt de luchtvochtigheid in huis weleens tot 20% dan moet u extra alert zijn met water, omdat dan ook snel de knoppen kunnen verdrogen. Zijn de bloemen al in bloei, dan valt het in de regel wel mee.